Det ”snuser” til i Esbjerg

Snusposer, der ofte overses som småaffald i bybilledet, kan udgøre en livsfarlig trussel for kæledyr, når de efterlades i naturen – og problemet vokser i Esbjerg.
Af Noah Oni

Foto: Noah Oni

Esbjerg Kommune har bemærket, at problemet med henkastede snusposer er vokset med tiden.

“I Esbjerg Kommune lægger vi også mærke til, at det er et stigende problem med snusposerne. Vi oplever, at det typisk er de unge mennesker, der anvender snusposerne,” siger Lars Mikkelsen fra Teknik & Miljø

Kommunen har forsøgt at løse problemet gennem målrettede kampagner på sociale medier rettet mod de unge, men effekten er svær at vurdere. Det er især ved større musikarrangementer og fester, at kommunen oplever store mængder henkastede snusposer, og det er i græsarealerne, hvor faren for kæledyr er størst.

Farligt for hunde og kæledyr

Snusposer indeholder nikotin, som er giftigt for hunde og andre kæledyr. En enkelt pose kan forårsage alvorlige symptomer som opkast, rystelser og i værste fald dødsfald hos hunde. Ellen Jensen, en lokal borger, der fandt 11 snusposer på sin gåtur med sin hund Albert, deler sin bekymring:

“Min hund rører ikke ved noget, der ligger, men der er andre hunde, der gør. Jeg har sommetider gået tur med en anden hund, som tager alt, og den have spist en snuspose”

Ellen Jensen på stranden med hendes hund Albert. Pritvatfoto: Ellen Jensen

Kommunen har også advaret hundeluftere om risikoen:

“Vi forsøger at samle det meste op igen og advarer derefter hundeluftere om, at der kan forekomme snusposer i området, og at de skal være særligt opmærksomme på, at deres hunde ikke spiser poserne,” siger Lars Mikkelsen.

Kampagner og tiltag skal mindske problemet

Esbjerg Kommune arbejder løbende på at bekæmpe problemet med snusposer. De har blandt andet samarbejdet med Grøn Koncert om at opfordre publikum til at smide affald i skraldespandene og ikke i naturen:

“Vi prøver løbende at appellere til, at affald skal smides i skraldespanden og ikke i naturen. F.eks. har kommunen anmodet Grøn Koncert om, at de appellerer til publikum, at specielt snusposerne og affald generelt skal smides i skraldespandene,” siger Lars Mikkelsen.

Kommunen tror på, at denne løbende dialog kan påvirke dem, der er villige til at ændre adfærd, men erkender, at der altid vil være en lille gruppe, som fortsat smider deres affald i naturen.

Søren Krogsgaard, pressechef fra Dyrenes Beskyttelse siger ligeledes:

“Vi har brugt vores platform på sociale medier til at gøre opmærksom på, hvad snusposer kan gøre ved hunde. Vores dyrebeskytter-kampagne har også haft fokus på at rydde op efter sig, herunder smøger og nikotinposer.”

Udover kommunale kampagner arbejder miljøorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening på at få snusposer inkluderet i producentansvarsordninger, hvor producenterne skal tage ansvar for korrekt bortskaffelse.

Ellen Jensen mener, at der skal være et fælles ansvar:

“Vi skal alle sammen tage ansvar. Det er ikke bare kommunen, der skal gøre noget. Man skulle måske give bøder for at smide dem, men hvem skal holde øje med det?”

Der er dog behov for mere målrettede indsatser, både fra myndighederne og borgerne selv, for at undgå, at snusposerne fortsætter med at udgøre en fare for både miljøet og vores kæledyr.