Freja Holland og Natasja Deleuran Christiansen er begge fra Esbjerg, men byen formåede kun at fastholde den ene af de to studerende. Fælles for dem begge er, at de ønsker samlende studiearrangementer. Løsning er her måske allerede.
Af Julie Geertsen Lund
Freja Holland har sine prioriteter på plads, da hun bliver student. 1) flyt til Aarhus, og 2) søg ind på en uddannelse. Valget af uddannelse tager hun ikke så tungt, men nu er hun glad for sygeplejerskestudiet. Placeringen af studiet er hun til gengæld ikke i tvivl om:
”Tanken om at læse til sygeplejerske i Esbjerg strejfede mig aldrig.”
Det samme kan man ikke sige om Natasja Deleuran Christiansen. Efter gymnasiet oplever hun, at de fleste af hendes klassekammerater gør som Freja Holland og flytter til en større by. Men hun vælger at blive.
”Jeg har da også tænkt tanken, om jeg lige skulle prøve at være væk fra Esbjerg lidt, men jeg synes egentlig, at der er nok for mig i byen,” siger Natasja Deleuran Christiansen.
Til daglig studerer hun markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi Sydvest. En uddannelse, som også tilbydes i mange andre byer i landet. Men Natasja Deleuran Christiansen vælger stadig at blive i trygge Esbjerg, hvor hun er født og opvokset.
Familien eller vennerne
Det er særligt familien, der spiller ind i Natatasja Deleuran Christiansens tilvalg af Esbjerg. En del af hendes omgangskreds synes, at det er lidt mærkeligt, at hun bliver boende hjemme. Det tager hun tager ikke så tungt, men vurderer blot hvad hun har brug for:
”Det var det, jeg havde lyst til, så det var det, jeg gjorde.”
Det samme gør Freja Holland, og hun har lyst til at følge sine venner. Først vil hun til Odense med efterskolekammeraterne, men sidenhen får hun nye bekendtskaber på gymnasiet. De vil til Aarhus, og så vil hun også til Aarhus.
”Det er meget menneskene omkring mig, der har påvirket mine beslutninger i forhold til at skulle flytte,” siger Freja Holland.
Hun fortæller, at kun to af hendes veninder bor i Esbjerg. Resten af hendes omgangskreds er alle bosiddende i Aarhus. Derudover sætter hun også stor pris på de mange jævnaldrende studerende i byen. Det står i stor kontrast til hendes oplevelse af Esbjerg.
”Esbjerg er jo en lidt kedelig by”
Freja Holland tager kun hjem til Esbjerg, når hun skal besøge sine forældre eller de to veninder. Hun fortæller, at hun slet ikke føler sig inspireret, når hun er der. Hun kender nærmest ingen på sin egen alder i byen længere, og hun savner liv:
”Jeg synes ikke, at Esbjerg er særligt charmerende. Hverken omgivelserne eller udvalget af caféer. Der er gågaden, og det er lidt det.”
Natasja Deleuran Christiansen kan er overvejende enig med Freja Holland i dette. Hun ønsker også flere hyggelige steder at få sig en kop kaffe i byen.
”Selvfølgelig er Esbjerg ikke lige så spændende som Aarhus eller København, men det er jo ikke, fordi den som sådan mangler noget for de studerende,” siger Natasja Deleuran Christiansen.
Hun synes, at Esbjerg har en god størrelse. Der sker en del, og alle kender ikke alle. Natasja Deleuran Christiansen bliver også positivt overrasket over andelen af jævnaldrende, da hun starter på sin uddannelse:
”Der var jo rigtig mange andre unge, der havde gjort det samme som mig. Jeg er slet ikke den eneste.”
Samle de studerende på tværs af uddannelserne
Der er dog én ting, som Natasja Deleuran Christiansen misunder sine venner i de større byer en lille smule. Noget, som Freja Holland værdsætter meget ved Aarhus; sociale arrangementer med stor tilslutning.
”Der er rigtig meget i Aarhus, hvor man kan samles som unge mennesker. Og der er rift om det. Men jeg tror ikke, der ville være nok opbakning fra samme aldersgruppe i Esbjerg,” siger Freja Holland.
Hun nyder godt af gratis koncerter, nye restauranter, social runs og bunkevis af kulturelle tilbud. Natasja Deleuran Christiansen sætter stor pris på tiltag som Grøn Koncert og Suset Festival i Esbjerg, men roser Aarhus for, at de studerende deltager i stor stil:
”Sådan noget gad jeg egentlig godt, at man havde samme tilgang til i Esbjerg, men det har man bare ikke.”
Det er Natasja Deleuran Christiansen ikke alene om at ønske. Education Esbjerg, der er blevet til i et samspil mellem det private erhvervsliv og kommunen, tilbyder netop dette. De samarbejder med de seks videregående uddannelsesinstitutioner i byen, og arrangerer mange forskellige ting for studerende.
“Vi har i år allerede lavet over 180 events med omkring 4800 deltagelser tilsammen, og de er alle gratis for studerende i Esbjerg,” fortæller Thomas Josephsen, Communications Manager ved Education Esbjerg.
Eksempler på arrangementerne er en tur i biografen, et social run, ølsmagning på street food, fællesspisning og en krea-workshop. De håber, at initiativerne er medvirkende til, at de studerende trives og fortsat vælger Esbjerg til, efter de afslutter studiet.
“Ud fra de seneste måneders evaluering på vores aktiviteter, oplever vi stor tilfredshed. Vi fornemmer, at vores initiativer opfylder et ellers uforløst behov hos de studerende,” siger Thomas Josephsen.
En fremtid i Esbjerg?
Der bliver fortsat arbejdet hårdt for at brande Esbjerg som studieby. SDU lokker blandt andet med nyopstartede og kommende uddannelser som jura, psykologi og medicin. Og hvis du spørger Thomas Josephsen, skiller byen sig også ud positivt:
“Det, som Esbjerg kan som studieby, er at tilbyde et mindre, mere intenst og mere nært studiemiljø. Det kan noget andet. Man er på fornavn med sine undervisere, og der bliver gjort noget for at skabe sammenhold på tværs af uddannelserne”
Natasja Deleuran Christiansen har en oplevelse af, at man virkelig prøver at lytte til de studerende i Esbjerg og gøre byen og studiemiljøet mere attraktivt. De er godt på vej, men de er ikke helt i mål endnu. Hun håber stadigvæk på at kunne læse resten af sin uddannelse i Esbjerg, og byen er også fortsat attraktiv for hendes behov i fremtiden.
Freja Holland er stadig sikker. Hun skal ikke tilbage til Esbjerg. Hendes behov nu og i fremtiden passer bedre til en større by i øst end hjemegnen i vest.