Bacheloren i medicin kommer til Esbjerg, og kandidaten udvides. Det skal sikre lægedækningen i området. Lokal medicinstuderende mener, at uddannelsen samtidig har meget at byde på.
Af Astrid Karen Lyngholm
I 2026 slår Syddansk Universitet i Esbjerg dørene op for en ny bacheloruddannelse i medicin, der vil bestå af i alt 50 studiepladser. Det sker som en del af regeringens nye reform på sundhedsområdet fra september 2024.
Der sker samtidig en udvidelse af kandidaten, der fra næste år udvider med 20 studiepladser. Dermed vil Esbjerg fremover kunne tilbyde en fuldudbygget uddannelse af læger.
Det glæder May-Britt Andrea Andersen, der er byrådsmedlem i Esbjerg Kommune for Det Konservative Folkeparti og formand for Sundhed & Omsorgsudvalget:
“Det er en enorm stor og glædelig nyhed. Ikke blot for Esbjerg Kommune, men for hele området.”
Uddannelsen skiller sig ud
Lige nu læser 30 studerende på kandidaten i Esbjerg. En af dem er Michael Iversen. Han har taget sin bachelor i Odense, men valgte efterfølgende at begynde på kandidaten i Esbjerg.
Det gjorde han grundet den kliniknære tilgang på uddannelsen. Han oplever en hverdag, hvor man er en integreret del af Esbjerg og Grindsted Sygehus.
“På uddannelsen oplever jeg en nærhed med patienterne, fordi vi hurtigt bliver en del af dagligdagen her på sygehuset. Vi kommer dybt ned i stoffet på den praktiske front.”
Michael Iversen mener, at den store praktiske del på uddannelsen skyldes det nære samarbejde mellem Syddansk Universitet og Esbjerg og Grindsted Sygehus. Han mener, at netop dette tiltrækker andre medicinstuderende.
“Der er et rigtig godt samarbejde mellem uddannelsen og sygehuset. Det skaber et godt læringsmiljø, som er attraktivt for mange – inklusiv mig selv.”
I 2022 var der over tre gange så mange ansøgere end studiepladser på kandidaten. Det tyder derfor på en interesse for uddannelsen.
Flere læger til Region Syddanmark
Placeringen af medicinuddannelsen i Esbjerg er ikke tilfældig. Det sker for at sikre et tilstrækkeligt antal læger i det ydre Danmark.
Institutleder for Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet Pernille Tanggaard Andersen håber, at medicinuddannelsen i Esbjerg vil være med til at sikre antallet af læger i området fremover:
“Forhåbningen er uden tvivl, at de dygtige unge mennesker kommer til Esbjerg og efterfølgende vælger at få et job som læge i området. Dermed sikrer vi en god lægedækning i hele landet.”
Selv drømmer Michael Iversen om at blive i området efter endt uddannelse. Han er nemlig glad for at være en del af Esbjerg og Grindsted Sygehus og ser bestemt en fremtid i Esbjerg eller i Region Syddanmark.