Prisstigning rammer fodboldklubber: ”Der er kun én til at betale den ekstra udgift, det er vores medlemmer”

Højere kontingenter, færre fodboldstævner og forkortede sæsoner er de konsekvenser, der kan blive den nye virkelighed for fodboldklubberne i Esbjerg Kommune

Af Marcus Mathias Franck

Bolden er stadig rund, men fra den 1. januar 2025 bliver det dyrere at få den til at trille for kommunens fodboldklubber. En prisstigning på leje af kunstgræsbaner kan ende med at koste de unge fodboldentusiaster den hyggelige tur til Pandekage Cup eller koste husholdningsbudgettet, når børnenes kontingent bliver dyrere.

”Der er kun én til at betale den ekstra udgift, det er vores medlemmer,” siger Jens Knudsen, formand i SGI-Fodbold.

Prisen for medlemmerne kan ende med at blive færre aktiviteter i klubben. Jens Knudsen peger på weekendstævner som en af de områder, man kan være nødsaget til at skære i.

”Det er ærgerligt, for det er særligt her, det sociale bliver dyrket,” siger Jens Knudsen.

En anden løsning kan findes i et højere kontingent. Det huer dog ikke klubben at skulle øge priserne, selvom en prisstigning på 5 procent vil kunne dække klubbens ekstra udgift.

”Det er svært at sige, hvor smertegrænsen går ude i familierne. Resultatet kan være færre aktive unge mennesker,” siger Jens Knudsen.

I klubberne Spangsbjerg IF, Ribe Boldklub og EfB Moderklub lyder det ligeledes, at de ekstra omkostninger på baneleje vil spejle sig i et højere kontingent for klubbernes medlemmer. I Spangsbjerg IF kan det også komme til at koste træningen.

”En konsekvens kan jo være, at vi må slutte sæsonen tidligere, og det har vi intet ønske om,” siger Peter Sanda Madsen, formand i Spangsbjerg IF.

Prisstigning kan bremse flittige fodboldspillere

De øgede priser på leje af kunstgræsbaner kan tilskrives, at banerne bliver flittigt brugt. Det koster nemlig at holde banerne ved lige. Sidste år resulterede driften i et underskud på 279.000 kr., der dækkes af Esbjerg Kommune. Men en aftale fra 2014 tilskriver, at banerne skal drives udgiftsneutralt – og det er altså for at dæmme op for driftsunderskuddet, at klubberne nu må punge ud. Således stiger timelejen fra 94 kr./timen til 150 kr./timen, en stigning på knap 60 procent. For en klub som SGI vil det betyde en ekstra omkostning på knap 40.000 kr./årligt.

I Esbjerg Idrætsråd ærgrer de sig over udsigten til højere priser på baneleje. Rådet påpeger det glædelige i, at banerne bliver brugt og har betydet, at klubberne har kunnet forlænge sæsonen til glæde for kommunens fodboldgale borgere. Men de frygter også, at en prisstigning vil få udviklingen til at gå den anden vej. I et høringssvar til Kultur & Fritidsudvalget skriver de:

”En betydelig prisstigning kan have en negativ effekt på disse klubbers økonomi og kan føre til, at klubber skærer ned på aktivitetstimer på kunstgræsbanerne, hvilket vil være negativt for medlemmerne.”

Formand for Esbjerg Idrætsråd, Helle Rohde Pedersen, påpeger, at de øgede udgifter betyder meget i de små lokale foreninger, der nu må skrue prisen for deres medlemmer op.