Regnen skyllede fredag indover Esbjerg. Hurtigt stod det klar, at nogle var bedre forberedt end andre. Flere og flere danske boligejere oplever problemer med vand på deres grund. Ekspert deler råd om, hvordan du bedst beskytter din bolig mod vandskader – både inde og ude
Af Signe Brejnholm Koch
Luk vinduer og døre. Undersøg om taget er tæt, om tagrenderne er rensede, og sikre dig, at der er hul igennem nedløbet. Ifølge ekspert oplevede ca. 85.000 danske boligejere i år for første gang problemer med vand på deres grund. Tænk ”worst-case” scenarierne igennem.
I Esbjerg N har der været travlt i Silvan siden i fredags. De sælger ellers aldrig nogle pumper, men på seks timer rev Esbjergenserne 10-15 grundvandspumper ned fra hylderne, mens regnen udenfor tog til. Nu står de fleste af hylderne tomme tilbage. En medarbejder udtaler, at han ikke tidligere har prøvet noget lignende, og at der stadig i dag, tirsdag, kommer kunder for at købe pumper.
Hvordan sikrer du din bolig bedst?
I Danmark er det især boligejere med kældre, der står for skud. Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima ved videncentret Bolius, udtaler, at der er to måder, hvorpå man for fremtiden kan forbygge, at der løber vand ned i kælderen:
”Man kan kigge på kanten til kælderskakten. Tidligere lavede man kælderskakte, hvor der var direkte adgang fra terrænet og ned. Men man har nu fundet ud af, at der skal være en kant på 10 cm.”
Derved bliver vandet forhindret i at bevæge sig ned i kælderen.
”Det kan også være en ide at kigge på terrænet omkring sit hus. Det kan kræve, at man er lidt kreativ i forhold til, hvordan man kan ændre på det, så man får ledt vandet væk fra huset,” siger Tue Patursson
Bevæger man sig indenfor, kan et højvandslukke sørge for, at alt det vand, der er for meget af i kloakkerne, ikke sendes ud gennem dine afløb.
”Har man et højvandslukke, kan der kun løbe vand ud af huset og ikke den anden vej,” fortæller Tue Patursson ”Det er en rigtig god løsning, hvis man har kloakker, der går ned til kælderen, gulvafløb eller toiletter for eksempel”.
Kvarterets tørreste kælder
Marc P. Rankenberg bor i Esbjerg, hvor de i fredags oplevede rekordhøje mængder nedbør. Hans hus ligger lavt i terrænet og er derfor i farezonen for vandmasserne. Men trods den udsatte placering slap Marcs kælder for vandskader. Det samme gælder ikke for andre esbjergensere der, trods initiativer fra kommunen, har oplevet massive vandmængder i deres kældre og nu står med voldsomme vandskader.
Marc fortæller, at han over de sidste to årtier har observeret, hvordan mængden af nedbør er gået fra skidt til værre i Esbjerg. Og derfor har han nydt godt af sine vandsikringsremedier.
”Da vi flyttede ind for 20 år siden, var der allerede installeret tre grundvandspumper,” siger Marc P. Ranckenberg
Det er med hjælp fra de tre pumper og et højvandslukke, at Marcs kælder kom tørskindet gennem fredagens vandskyld.
Gem kærestebrevene et tørt sted
I talende stund har det gode råd spredt sig, mens flere af Esbjergs borgere ser ind i efterårets og vinterens våde måneder.
Blandt ligesindede på Facebook, forhører Marcs nabo sig for eksempel om, hvilke redskaber der er værd at investere i, når regnen igen falder, og vandet i Esbjergs kloakker stiger.
Tue Patursson anbefaler, at man søger rådgivning hos fagfolk, der kan vurdere, hvad den rigtige løsning er for netop din bolig, fordi nogle af tingene koster mange penge. Han opfordrer samtidig til, at man skal gøre, hvad man kan.
”Et højvandslukke skal installeres af en autoriseret kloakmester. Det er ikke et gør-det-selv-projekt”.
Hvis man regner med at der, trods ens hårde arbejde, stadig kommer vand ind, gør man klogt i at opbevare sine ting i plastikkasser med låg på og placere dem på en metalhylde:
”Kærestebreve og vigtige dokumenter skal ikke ligge i bunden af kælderen”.