Den nyligt etablerede festival Suset har skabt debat blandt indbyggerne. Festivalen blev præsenteret som en del af en strategi for at tiltrække unge til byen, men kritiske røster sætter spørgsmålstegn ved, om den rent faktisk opfylder sit formål.
Af Noah Oni
Esbjerg står over for en udfordring: At tiltrække og fastholde unge i byen. Som led i byens strategi for at skabe et mere attraktivt ungdomsmiljø har festivalen Suset fået en fremtrædende rolle. Med et bidrag på 25 millioner kroner fra Esbjergs kulturpulje er festivalen kommet godt fra start. Spørgsmålet er dog, om en festival én gang om året er tilstrækkeligt til at gøre Esbjerg attraktiv for de unge.
Satser på fest og farver
Suset festival, der er blevet en del af Esbjergs kulturkalender, har som mål at styrke byens appel til unge. Festivalen, som i år præsenterede en række koncerter og aktiviteter, sigter mod at skabe et rum for kreativ udfoldelse og sociale fællesskaber, alt sammen med en ung målgruppe i centrum. Jakob Lose, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Esbjerg Kommune, forklarer baggrunden for kommunens store investering:
“Det hænger sammen med vores kulturoplevelsesstrategi. Vi ønskede at gøre Esbjerg mere attraktivt for unge mennesker, særligt dem, der er under uddannelse eller skal til at starte på en uddannelse. Festivalen fungerer som et kontaktpunkt, hvor de kan opleve Esbjerg og måske vælge at blive eller vende tilbage,” siger Lose.
Det siger gæsterne om Suset
En af de deltagerne ved årets festival er Henriette Grøndal. Hun er synshandicappet, og det er ikke altid nemt for hende at være på festivaler, men på trods af det har hun haft en positiv oplevelse ude på Suset:
“Jeg synes, at folk var gode til at tage hensyn til hinanden… til DAD-koncerten var der nogen, der kom og stillede sig foran mig, men de rykkede sig, da de så min stok,”
fortæller Henriette om hendes oplevelse på festivalen. Ifølge hende var der plads til alle på Suset.
”Jeg tænker ikke kun på mig selv, når jeg tænker tilgængelighed. Jeg tænker også på folk, der går med rollator eller sidder i kørestol. Tilgængeligheden for alle var i top,” siger Henriette.
Kritik og lokale stemmer
Selvom stemningen og tilgængeligheden er blevet fremhævet som højdepunkter, er der flere, der sætter spørgsmålstegn ved, om festivalen alene kan løse Esbjergs udfordringer. Turi Munk, en lokal Esbjergenser, er skeptisk:
“Unge flytter ikke for én koncert, for så havde alle boet i Roskilde. De vil have et fedt bymiljø, og Esbjerg er ved at dø, alt miljø bliver kvalt.”
En anden kritiker af festivalen, Poul Grønne, mener, at pengene kunne være brugt bedre:
“Det er naivt at tro, at en festival én gang om året vil trække unge til Esbjerg. Pengene ville være brugt bedre på at skabe et godt studiemiljø og aktiviteter for unge og børnefamilier.”
Jakob Lose anerkender, at en årlig festival ikke alene kan vende strømmen af unge, der forlader byen:
“Festivalen er en del af en bredere indsats, hvor vi for eksempel også arbejder på at gøre vores fantasyfestival større og støtte andre fede arrangementer i kommunen. Det er én brik i et større puslespil.”
Er kultur svaret på Esbjergs udfordringer?
Mens festivaler som Suset skaber glæde og engagement på kort sigt, stiller mange spørgsmålet om, hvorvidt det er en bæredygtig løsning på Esbjergs ungdomsudfordringer. Festivalen kan fremstå som værdifuld, men er der behov for mere end blot en årlig begivenhed for at skabe et dynamisk miljø for unge?
Jakob Lose mener, at det ikke kun handler om store events som Suset, men at Esbjerg også støtter mindre initiativer:
“Vi har et meget højt lokaltilskudsniveau i Esbjerg Kommune og støtter mange forskellige arrangementer. Vi har mindre kulturpuljer, som kulturelle iværksættere kan søge, hvis de vil sætte ting i gang. Så vi dækker hele paletten med både store og små projekter,” siger Lose.
De unge flyver stadig fra reden
Statistikker viser, at Esbjerg står over for en betydelig udfordring med at fastholde unge indbyggere. Mange unge flytter til større byer som København og Aarhus for at studere, og en stor del af dem vender ikke tilbage. Det er muligt at en festival som Suset er en del af løsningen, men det er der endnu ikke noget evidens for. Siden 2020 er befolkningstallet blandt 20-29 årige faldet med 8,32% fra 14.983 til 13.737 indbyggere.
“Noget af det, vi håber at kunne måle, er, om unge fra Esbjerg, der har taget uddannelser i andre byer, flytter hjem igen. Samtidig vil vi gøre det mere attraktivt for dem, der allerede bor her, at blive i Esbjerg.”
Suset festival kan være en del af løsningen, men spørgsmålet står stadig: Kan en tredages festival alene ændre Esbjergs fremtid, eller er der behov for flere og varige initiativer, som kan fastholde og tiltrække unge på længere sigt?
“Brug pengene i undergrunden. Musik, kunstværksteder, børneteater, musik i byparken i hele sæsonen osv. Skab miljø!”, foreslår Turi Munk.
Det dilemma står byen overfor, når den fortsætter sin rejse mod at blive en attraktiv by for unge.