Mistede du din nummerplade under regnvejret? Er du ikke forsigtig, kan det ende meget værre

Ifølge FDM, skal man være forsigtig når man kører ud i ekstremt vejr, ellers kan din bil få store skader.

På en flot oktoberdag flyder trafikken uden problemer. Men under fredagens regnvejr var situationen en ganske anden. Foto: Emil Uggerhøj-Andersen

Af Emil Uggerhøj-Andersen

Man skal være forsigtig, når man kører bil, især når vejret er ekstremt. Efter fredagens massive regnskyl, kan man på Facebook se et opslag, hvor flere biler har mistet deres nummerplader under fredagens ekstreme skybrud i Esbjerg. 

Der lå store mængder regn på vejen, og under sådanne omstændigheder skal man udvise stor forsigtighed. FDM har en række anbefalinger angående kørsel på våd vej, bl.a. at man ikke kører ud i vandmængder, hvor vandet går længere op til det nederste af fælgkanten. Er vandstanden højere, kan det få større konsekvenser for bilen, end bare en mistet nummerplade. 

FDM anbefaler, at man ikke løber den risiko det er, at køre ud i en mængde vand man ikke kender dybden på.

”Kommer man med for høj fart igennem en strækning med blot 10-15 centimeter vand, kan bilen skubbe vandet foran sig og dermed lave en bølge, der vil ryge op på kølerhjelmen og ind i motorrummet. Kører man i en brændstofmotor, kan der komme vand i motoren, som kan gå i stykker,” siger tekniker i FDM Martin Velde Andersen.

Man går ikke fri i elbil

Også i en elbil kan der opstå skader. Den suger ikke luft ind til motoren, men i en elbil kan ledninger og kabler risikere at få vand, og gå i stykker. 

”Uanset drivmiddel er FDM’s råd at undgå at køre igennem større vandpytter eller oversvømmede veje. Biler er bygget til at kunne klare kraftig regn fra oven, men de er ikke bygget til at køre igennem store mængder vand,” siger Martin Velde Andersen.

Ny rekord i Esbjerg

Under fredagens regnvejr faldt der hele 144,6 millimeter regn i Esbjerg, hvilket er ny rekord. Nogle steder endte det med, at vejene ikke blot var oversvømmede, men også blev ødelagte af den store mængde nedbør.

Klimakonsulent for Esbjerg Kommune, Bodil Ankjær Nielsen, har tidligere til Vadebladet kaldt det voldsomme regnvejr for en “500-års hændelse”, altså en hændelse der kun sker hvert 500 år. Derfor havde kloakeringen også mere end svært ved at håndtere den enorme mængde regn, som så endte ude på vejen, og skabte store oversvømmelser.