Antallet af hjemløse er faldet langt hurtigere i Esbjerg sammenlignet med landsgennemsnittet. Det frivilligt baserede værested, Recovery Bulls, i Esbjerg midtby hjalp Jasper Harild på rette spor efter flere år med misbrug. I dag har han job og bolig.
Af Jeppe Helstrup Frederiksen
Jasper Harild på 33 år er født og opvokset i Frederiksværk i Nordsjælland. Mens han havde et amfetaminmisbrug, fik han en plads på Esbjerg Forsorgshjem for to år siden. Med hjælp fra forsorgshjemmet, Dagscenter for Misbrug, samt værestedet Recovery Bulls i Esbjerg midtby, har han nu været fri fra stoffer i snart et år og fået bolig og deltidsjob som pædagogmedhjælper.
Esbjerg har haft stor succes med at reducere antallet af hjemløse. Fra 2019-2024 er hjemløseprocenten faldet med 37 procent, mens man på landsplan kun har set en nedgang på cirka 7 procent (VIVE.dk).
Lærte ikke at lukke sig inde
Det sociale samvær har været afgørende for Jasper Harilds nuværende følelse af trivsel. Gennem samtaler og gruppeterapi i det kommunalt drevne Dagscenter for Misbrug var netop det med at tale højt om problemerne et værktøj, Jasper Harild siden hen har sat pris på, han har fået.
”Jeg fik nogle værktøjer til at klare de ting, der ikke gik godt. Hvis jeg fik en trang til stoffer, så har jeg lært at snakke med andre mennesker i stedet for bare at lukke mig inde.”
Evnen til at opsøge andre mennesker banede vejen for, at Jasper Harild blev en del af det frivilligt baserede værested Recovery Bulls. I kraft af foreningens snart tiårige bestræbelser på at aktivere hjemløse borgere ud i idrættens foreningsliv, kalder foreningen værestedet i Strandbygade en sportscafé.
”Recovery Bulls har haft kæmpe betydning for mig – man kommer et sted, hvor man bliver taget imod med åbne arme, og man føler sig værdsat. Alle er lige dernede,” udtaler Jasper Harild om værestedet for socialt udsatte borgere, der om kort tid flytter over på den anden side af vejen i større lokaler med en tilhørende baghave.
Even Ramsland, som er stifter af Recovery Bulls, oplever også, at sportscaféen giver en følelse af tilhørsforhold for de socialt udsatte borgere.
”Det her med at have et helle, hvor man bare kan komme og være sig selv, det er jo et fristed, som giver tryghed og øget livskvalitet for de besøgende,” udtaler Even Ramsland.
Efter en rum tid som gæst startede Jasper Harild som frivillig i sportscaféen. Her begyndte han at hjælpe til i køkkenet ved de ugentlige spisedage.
Det kan ifølge ekspert være afgørende med sociale fællesskaber i indsatsen imod hjemløshed. Det påpeger overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet Merete Nordentoft, der også har forsket i evidensbaseret behandling af psykisk syge hjemløse.
”Jeg har kunnet se, hvor betydningsfulde sociale fællesskaber kan være for hjemløse. De gange hvor der er en organisering af et fællesskab, og hvor de hjemløse forpligter sig i samværet med andre, er især det effektivt,” udtaler Merete Nordentoft, der også tilføjer, at hun mener, at fællesskaberne kan virke præventivt i forhold til at undgå, at borgere ender på gaden igen.
Ophold på togstation i minusgrader
Jasper Harild husker selv nætterne på gaden diverse steder på Sjælland. Det var langt fra altid, han måtte sove uden tag over hovedet; ofte havde han mulighed for at overnatte ved kammerater. Men når huslyen ikke var til at finde, måtte han tilbringe nætterne under åben himmel. Især husker han vintermånederne som de allerhårdeste.
”I perioder sov jeg flere dage i træk i glasbuerne på Nykøbing Falster Station i minusgrader. Det eneste jeg havde med var en sportstaske med en lillesmule tøj. Der havde jeg det ikke godt, men jeg var påvirket af amfetaminen, så det dulmede det lidt.”
Tæt samarbejde med kommunen
For at undgå, at borgere i Esbjerg Kommune som Jasper Harild må sove på togstationer og andre ubekvemme steder, har Recovery Bulls ifølge Even Ramsland et tæt samarbejde med kommunen om at nedbringe antallet af hjemløse.
”Vi har et tæt og formaliseret samarbejde med kommunen om at hjælpe de her målgrupper. Så de (Esbjerg Kommune, red.) hjælper meget med at henvise til vores aktiviteter”.
Thomas Eriksen, tilbudschef for Voksne på Socialområdet og Børn og Handicap i Esbjerg Kommune, understeger også vigtigheden af samarbejdet mellem kommunale og frivillige projekter i bekæmpelsen af hjemløshed.
”Vi kan ikke lykkes uden dem (frivillige organisationer, red). Kommunen og de frivillige organisationers arbejde er to sider af samme sag. I sammenspil med hinanden er vi en stærk muskel,” siger Thomas Eriksen. Han tilføjer desuden, at det er kommunens ambition at komme under de 100 hjemløse borgere ved udgangen af 2025.
Ønsker at hjælpe andre hjemløse
På sportscaféen gør Jasper Harild nu sit bidrag til at opfylde den kommunale målsætning. Som frivillig ønsker han nemlig at hjælpe de borgere, der, som han selv var, er ude i et misbrug og lever uden fast adresse. Han mener, at man bedst bekæmper hjemløshed ved, at de udsatte får den rette hjælp. Derfor råder han andre sociale udsatte til at række ud efter den hjælp, man får tilbudt.
Selvom den sjællandske dialekt afslører, at han vokset op øst for Storebælt, så har han nu fundet sig så godt til rette her i byen, at han ser sig selv blive i Esbjerg i fremtiden. Således kan det gode arbejde fortsætte flere år ud i fremtiden.