Esbjerg Fredsbevægelse har siden 1980’erne oplevet et fald af medlemmer og lokal støtte. Trods dette arbejder de stadig mod deres mål om verdensfred fra bevægelsens base i Esbjerg. Nye verdenspolitiske spændinger kalder mod en genoplivning af fredsbevægelsen.
Af Caroline Schroll Madsen
I 1980’ernes Danmark var fredsbevægelsen en stor del af den kolde krig. Bevægelsen modsatte sig atomkrig og andre krigsformer gennem en fredelig og konfliktløsende tilgang. Esbjerg Fredsbevægelse var en af de bevægelser, der opstod i 1980. Med sin politiske aktivisme, kommunale indflydelse og 300 medlemmer havde de en stærk stemme.
I dag eksisterer de fleste af 80’ernes fredsbevægelsesorganisationer ikke længere. Men Esbjerg Fredsbevægelse findes stadig, bestående af 40 aktive medlemmer. De mener, at deres budskab er lige så vigtigt og relevant, som i 1980 – særligt i en anspændt verden, der ser en stigning af krig og konflikt.
Splittet verdenskommunikation
Poul Eck er formand for Esbjergs Fredsbevægelse. Han blev medlem i 1981, hvor organisationen særligt beskæftigede sig med truslerne fra den kolde krig. Det var en tid, hvor der var et stort behov for fredsbevægelser – men ifølge Poul Eck, er det behov lige så stort i dag:
”Jeg synes kommunikationen i verden er blevet mere splittet. Tag USA som eksempel. Befolkningen i USA er uhyre splittet og meget lidt lydhøre overfor hinanden,” fortæller Poul Eck.
Han mener, at vi både nationalt og på verdensplan er blevet mere konfrontatoriske. Under den kolde krig oplevede verden selvfølgelig spændinger, men dengang var befolkningen bedre til at snakke om det og debattere forskellige synspunkter. Poul Eck mener, at der i dag er en større tendens til, at folk graver sig ned i grøfter.
Claus Bryld, tidligere professor i historie, dr.phil., skrev i 2022 debatindlægget ”Vi må genoplive fredsbevægelsen”. Han argumenterer for, at atomkrig ved siden af klimakrisen fortsat er den største eksisterende trussel for mennesker, selvom det er en mindre synlig trussel i dag end under den kolde krig. Han kalder derfor på en ny fredsbevægelse, men mener, at den mere sandsynlige rute er militær udrustning.
At skabe fredskultur er kommunalpolitisk
Om Esbjerg Fredsbevægelses lokale mission henviser Poul Eck til ambassadør og tidligere vicegeneralsekretær i FN, Jan Eliasson, der i 2018 sagde:
”Sikkerhed starter hjemme, og fundamentet for national, regional og international sikkerhed er et velfungerende samfund.”
Poul Eck fortæller, at for at opnå et fredeligt samfund, så skal det enkelte menneske ville det. Derfor er det vigtigt at tage udgangspunkt i lokalsamfundet. Bevægelsens store udfordring i dag er manglen på taletid i pressen. De forsøger sig dermed med alternative måder, at få deres budskab ud på, gennem bl.a. YouTube, opslag på egen hjemmeside, uddeling af flyers i Esbjerg og diverse arrangementer.
”Det er jo meget frustrerende, at fredsbevægelsen ikke er stærkere, og at folk interesserer sig så lidt for det. Det prøver vi at få dem til, men det er jo svært, når man skal bruge alternative nyhedsformidlinger,” fortæller Poul Eck om udfordringerne.
Esbjerg Fredsbevægelse er ikke partipolitisk og har ikke en direkte politisk indflydelse, som de havde i 1980’erne.
Siden 2015 har de indgået i et Esbjerg Samarbejde. Her laver de sammen med Fagbevægelsen FH, partierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og til tider Socialdemokratiet arrangementer, der samler befolkningen om en større sag. Årligt holder de bl.a. en mindedag for Hiroshima under logoet: ”Fred via fælles sikkerhed”.
Poul Eck forklarer om samarbejdet, at:
”Det med at løse krige på den måde, vi gerne vil, er jo ikke specielt kommunalpolitisk, men det at skabe fredskultur, det er kommunalpolitisk. Fredskultur er jo noget med at få en forståelse af, hvordan man kan løse konflikter fredeligt.”
Fredsbevægelsen blomstrer
Esbjerg Fredsbevægelse arbejder fortsat for at nå deres mål om verdensfred, trods den manglende støtte, de har oplevet gennem årene.
Poul Eck har dog håb for fredsbevægelsens fremtid. Han fortæller, at han ser en blomstring af fredsgrupper i Danmark, og fremhæver en i Roskilde, der på kort tid har fået mange medlemmer og støtte.
”Jeg tror, at folk begynder at få interesse for, at det ikke kan nytte noget med al den her konfrontation. Vi skal finde ud af at være sammen i den her verden på en mere fredelig måde,” fortæller Poul Eck.