Regeringen har foreslået at nedlægge den depotordning, som sikrer, at folkebiblioteker landet rundt kan have fysiske materialer på sprog som ukrainsk, russisk og arabisk stående på hylderne.
Af Maria Hindsberger
I 2025 vil Esbjerg Hovedbibliotek måske kun have en fremmedsprogssamling bestående af engelske, tyske, svenske og norske bøger. I dag kan man på hylderne ellers finde bøger og andet materiale på både ukrainsk, russisk, arabisk, kinesisk og sågar på tigrinja.
Disse materialer vil forsvinde, hvis den nuværende depotordning bliver nedlagt. Og netop en nedlæggelse af denne er på tale i regeringens finanslovsforslag for 2025, som har til mål at bortskaffe og forenkle administrative opgaver i hele landet.
Flere borgere i Esbjerg har nydt godt af ordningen
Ann-Britt von Seelen, biblioteksleder på Esbjerg kommunes biblioteker, vil ærgre sig, hvis ordningen nedlægges. Nedlæggelsen vil blandt andet gå ud over de ukrainske flygtninge, som har bosat sig i kommunen:
”Lige da der begyndte at komme rigtigt mange ukrainske flygtninge, fik vi depoter hjem på ukrainsk og russisk. Og så havde vi rundvisninger for at vise, at her har vi noget til dem. Så selvom man har rejst fra alting, så har man kunnet låne og finde noget her,” siger Ann-Britt von Seelen.
Det er dog ikke kun flygtninge, som har åbnet fremmedsprogsbøgerne på Esbjerg Hovedbibliotek. Ann-Britt von Seelen understreger også, at Esbjerg har tiltrukket specialiseret udenlandsk arbejdskraft med familier, som altså har et andet modersmål end dansk og derfor også har benyttet sig af ordningen.Bestilling af materialer fremover vil blive en udfordring
Man vil stadigvæk godt kunne anskaffe sig materialerne i fremtiden, selvom depotordningen nedlægges. De vil dog selv skulle bestille materialerne hjem på hjemmesiden bibliotek.dk, men dette finder Ann-Britt von Seelen ikke uproblematisk.
”Det kræver et vist kendskab både til dansk og til at kunne bruge danske systemer. Selvfølgelig vil vi godt kunne vejlede og hjælpe, men det er slet ikke et lige så godt tilbud, som hvis de selv kan komme ned få bøgerne i hænderne med det samme. Det er smadderærgerligt,” siger hun.
Lokal samling er stadig mulig, men …
En nedlæggelse af depotordningen forhindrer i princippet ikke, at folkebibliotekerne har en lokal samling af materiale på fremmed- og minoritetssprog. De lokale biblioteker har stadigvæk fri mulighed for selv at anskaffe sig værker til en samling som led i deres egen virksomhed.
Esbjergs Hovedbibliotek kommer dog ikke til at prioritere at have en fremmedsprogssamling, hvis depotordningen nedlægges.
”Dels så har vi ikke kompetencerne til det her på biblioteket. Vi er ikke i stand til at vurdere materialerne, fordi vi ikke har folk ansat, der kan snakke farsi, russisk, kinesisk osv. Derudover er der selvfølgelig også noget økonomi i det. Hvis man skal have en attraktiv samling, skal man løbende have udskiftning i bøgerne. Man læser jo kun bøgerne én gang. Og det er netop det fine ved denne depotordning, for når vi sender vores udsnit retur, får vi i stedet noget nyt på hylderne. Og det kan vi ikke imødekomme, med den økonomi vi har,” siger Ann-Britt von Seelen.